Producten

Wol… een prachtig product dat in een grote verscheidenheid aan soorten, samenstellingen, vormen en kleuren verkrijgbaar is, elk met specifieke eigenschappen en eigenaardigheden.

Het idee om wol te gaan verwerken is ontstaan door de vacht van Nanuk, onze husky. Haar vacht is erg zacht en aaibaar en na de eerste rui besloot ik het haar te bewaren om er iets mee te doen. De vacht heeft een hoge isolatiewaarde en beschermt een husky tegen zeer lage en hoge temperaturen. Met het grootste gemak lag Nanuk bij dertig graden of warmer languit in de tuin, met de ‘witte’ kant van haar vacht naar de zon gericht.

Het ‘er iets mee doen’ is begonnen met de aanschaf van een spinnewiel. Na veel oefenen, experimenteren en opnieuw beginnen lukte het uiteindelijk om een bruikbare draad van de vacht te spinnen. Daarnaast ontdekte ik hoe ik van de vacht vilt kan maken.

En dan… breien, haken of een combinatie? Ik had een beeld voor ogen van een open structuur met ruimte voor vilten bolletjes die dan mooi als accent naar voren komen. Na het nodige zoekwerk heb ik een bruikbaar schema kunnen vinden. Vervolgens probeer ik combinaties te maken.

Ik begin met het breien en haken van een shawl van wol en katoen. Zorgvuldig naai ik de bolletjes vilt in het haakwerk, met het idee om er een 3D-look aan te geven. Nu ben ik zover om het idee met kennissen te delen. De reacties zijn positief.

Nanuk heeft dit hele proces nog kunnen volgen, trouw aan mijn voeten. Vanaf het moment van afscheid nemen stond voor mij de naam vast: Atelier Nanuk, waar het allemaal mee begon.

Shawls

Nadat ik verschillende shawls heb gemaakt kan ik ze onderling vergelijken. Blijft de wol mooi als je het draagt? Welke shawl heeft de voorkeur bij de toetsgroep en waarom? De kleur of het materiaal? Hoe draag je een shawl – in een knoop of gewoon om het lijf, een beetje weggestopt onder de jas?

Ondertussen gaat de productie door, met nog meer soorten wol en er ontstaat gaandeweg een concept: elke shawl is uniek. Ik maak maar één combinatie van twee kleuren en twee soorten wol of katoen. Nu het ontwerp gereed is kan ik op verzoek shawls maken en leveren; de klant geeft  aan welke materialen, welke kleuren en welke lengte.

Woningdecoratie

Bosgeesten

We wonen aan de bosrand en toen we nog lange wandelingen met Nanuk maakten raakten we regelmatig in gesprek met wandelaars en buurtbewoners. We ontdekten dat handwerk als ambacht mensen aanspreekt en dat er brede belangstelling is voor wollen producten. Mede door de afgewaaide boomtakken die her en der in het bos liggen ontstond het idee om een wanddecoratie te maken.

Hoe? Gewoon ergens beginnen en langzaam aan is er een beeld ontstaan dat naar mij terug leek te kijken. Ik noem het maar positieve bosgeesten. Ze passen zich aan naar de omgeving waar ze ontstaan of waar ze terecht komen. Naar stijl, karakter, uitstraling en sfeer te creëren door te variëren met  afmetingen, kleuren en materialen.

Bloemen XL

Deze bloemen haak ik volgens een traditionele Ierse haakmethode die ook is terug te vinden in de woningdecoratie die ik maak. Wilt u meer weten over deze techniek? Geef u dan op voor een workshop via info@ateliernanuk.nl.

Tekeningen

Voor de tekeningen ben ik geïnspireerd door de diertjes die zich vermaken in onze tuin: veel soorten vogels, en de eekhoorns de hun dagelijkse vaste routes lopen en klauteren. Af en toe een kat die de muizen probeert te vangen die maar niet van één bepaalde plant in onze tuin kunnen afblijven. Het is een fascinerend schouwspel – de dieren die elk seizoen ander gedrag vertonen.

Kaarten

Geïnspireerd op de wollen wanddecoratie en de tekeningen heb ik series kaarten gemaakt met zowel getekende als wollen figuren.

Tassen

Een volgend experiment is het met wol of katoen aankleden van tassen. Dit geeft een oude tas een nieuwe look en met het stoppen van de gratis plastic tasjes heb ik er een mooie boodschappentas bij. Lekker duurzaam dus.